Hartaus: sanaton hiljentyminen

Tämä on omatoiminen hiljentymisharjoitus. Sen tarkoituksena on jättää hetkeksi oma sanoittaminen ja merkityksenanto sivummalle ja antaa tilaa hiljaisuudelle. Vanhan viisauden mukaan sydämen hiljaisuudessa Jumala puhuu sanoitta. Harjoituksen kesto voi olla esimerkiksi viisitoista tai kaksikymmentä minuuttia.

Etsi itsellesi rauhallinen tila, jossa saat olla yksin minkään keskeyttämättä. Laita puhelimesi äänettömälle, ota kello pois ranteesta ja sukat jalasta. Etsi hiljentymiseen sopiva asento lattialta paksulla tyynyllä istuen, tai tuolilta selkänojaan nojaamatta. Anna käsien levätä sylissäsi ja pidä silmäsi auki.

Löydä selällesi sopivan ryhdikäs asento, missä selkä on suorana mutta enimmäkseen rentona. Voit kuvitella, että sinua nostetaan hieman ylöspäin päälaestasi. Anna hartioiden roikkua rentoina. Käy mielessäsi läpi kehon eri osat rentouttaen niissä olevia jännityksiä: jalat, lantio, selkä, vatsa, kädet, niska, pää.

Hengitä pari kertaa syvään nenän kautta ja annan sitten hengityksesi virrata rauhallisesti omaan tahtiinsa. Tunne, miten pallea liikkuu hengityksen rytmissä. Tunne, miten ilma virtaa sieraimissasi. Huomioi, mitä näet edessäsi ja mitä kuulet ympärilläsi. Anna ympäristösi olla sellainen, kuin se on.

Anna mielessä pyörivien ajatusten valua pois mielestäsi. Keskity hengitykseesi. Voit vaikka laskea uloshengityksiä yhdestä kymmeneen ja taas alusta. Kun huomaat ajatuksesi karkaavan pois tästä hetkestä, palauta se takaisin hengitykseesi ja aloita laskeminen ykkösestä.

Huomaa, miten mielesi vähitellen rauhoittuu. Tai jos ei rauhoitu, palaa taas hengitykseen keskittymiseen. Anna asioiden olla, niin kuin ne ovat. Maailma pärjää mainiosti hetken ilman sinun ponnistelujasi.

Valoa aidan raosta
Kuva: Laila Juntti

Sopivan ajan päätteeksi käy vielä läpi, mitä tunnet kehossasi. Nouse sitten ylös ja kiitä tästä hetkestä.

Kimmo Nieminen
sielunhoidon asiantuntija
Kirkkohallitus