Seitsemän siunauksen vaellus

Tervetuloa Seitsemän siunauksen vaellukselle, joka on yksi PyhiinvaellusTampereen 23 pyhiinvaellusreitistä (Sääksjärveltä Lempäälän pyhän Birgitan kirkkoon). Vaelluksella pääset ihmettelemään kristityn elämää pyhiinvaelluksena seitsemästä eri näkökulmasta Voit eläytyä vaellukselle mielikuvissasi tai siirtää vaelluksen pysähdykset mietiskelyineen sinua lähellä olevalle luontopolulle.

1. Simpukka – hiljaisuuden siunaus

Aloitamme simpukasta, pyhiinvaeltajan tunnetuimmasta symbolista. Voit vaelluksen ajaksi simpukan sijaan poimia mukaasi kiven, lehden tai kävyn. Etsi ensin hyvä paikka seistä tai istua. Tunnustele luontokappaletta kädelläsi, avaa kaikki aistisi ja havainnoi luontoympäristöä. Mitä kuulet? Haistat? Ihollasi tai kätesi ja jalkasi alla tunnet? Mitä kuulet? Anna kaikkien aistiesi avata sinua ympäröivälle luonnolle ja läsnäololle. Hengitä siinä. Hiljaisuudessa.

Miten paljon hoitavalla hiljaisuudella on tilaa elämässäsi juuri nyt?

”Kun saa, kun saa simpukankuorella hiljaisuutta ammentaa, se saattaa herkistää kuulemaan, vaikka vain hiljaa kuiskataan, jotakin muulloin hälyyn hukkuvaa:
Tuulen hiljaisen huminan, kaukaisten kellojen kuminan, kun tie hiljenee, virtaavan veden solinan, salatun Jumalan kutsuvan, kun kuuntelee.”

Pyhiinvaellusmessu, Pekka Mäenpää

Kuuntele lopuksi, mitä sinä kaipaat ja huokaat? Mitä tältä vaellukselta odotat? Millainen rukous nousee sydämestäsi tässä?

Kuva: Jussi Holopainen

2. Kengät – hitauden siunaus

Kengät ohjatkoot sinut oikealle tielle ja hidastakoot sinun vauhtiasi.

Seuraavassa pysähdyspaikassa tunnustele jaloillasi maata. Tunne, kuinka se kannattelee sinua. Sinun ei tarvitse kannatella itseäsi vaan maa kantaa sinua. Koko luomakunta ja itse Luoja kannattelee elämääsi ja olemassaoloasi. Luomakunta ja Luoja hengittävät sinun kanssasi.

Lähde nyt kävelemään tästä hiljaisuudesta ja HENGITTÄVÄSTÄ OLEMISESTA käsin! Millaisella rytmillä nyt kävelet, kun kävelet hengittäen, ympäristöä havainnoiden ja kiireettä?

Me ihmiset olemme sisäiseltä rytmiltämme erilaisia. Ympäristön ärsykkeet ja kiire voivat suistaa minut pois omimmasta rytmistäni. Verenpaine nousee ja stressi saa kehoni ylivirittyneeseen tilaan. Kadotan yhteyden itseeni. Mitä hitauden siunaus voisi olla sinulle? Millä tavalla sinä voit tietoisesta hidastaa elämääsi ja tavoittaa oman pyhän rytmisi? Juuri nyt sinulla on mahdollisuus tätä hitauden siunausta maistella.

Kulkemaan kanssasi kutsut, Kristus, oi Kristus, valo meissä, valo meissä.

Taize-laulu

3. Päähine – huolettomuuden siunaus

Mitä voisi olla päähineen siunaus?

Pyhiinvaeltajan päähine tarkoittaa huolettomuuden siunausta. Pyydän tällaista päähinettä ja suojaa. Että voisin laskeutua ajatuksistani ruumiiseeni, hengitykseeni ja tähän hetkeen. Että voisin oikeasti surra kokemaani menetystä. Antaa anteeksi. Hellittää ja päästää irti. Kokea luottamusta ja huolettomuutta.

Jeesus osoitti kedon kukkia ja taivaan lintuja ja puhui huolettomuudesta ja Jumalan hyvyydestä, johon voi luottaa. Katsele tässä avaraa taivasta ja lammen pintaa. Ympärilläsi olevaa kauneutta ja hyvyyttä. Ota sitä vastaan ja hengitä siinä. Kaikki tarpeellinen on tässä juuri nyt. Millainen huokaus nousee sydämestäsi?

Mua siipeis suojaan kätke, oi Jeesus, Herrani, suojassa suo mun olla, jos kuinka kävisi. Sä kaikeks tule mulle valollas, neuvoillas, suo joka päivä elää mun yksin armostas.

Virsi 552
Kuva: Jussi Holopainen

4. Metsäkylpy ja huolettomuuden harjoitus

Katsele matkalla, millainen metsä kutsuu sinua astumaan polulta hetkeksi sivuun. Kun se löytyy, mene sellaisen puun luokse, jota vasten voit nojata. Tämä metsä ja tämä puu on sinun ystäväsi. Se ei vaadi sinulta mitään, vaan on valmis ottamaan sinut vastaan. Nojaa puuta vasten ja hengittele puun kanssa. Sinun ei tarvitse pohtia, ratkaista tai ajatella mitään. Voit vain olla, tuntea puun tuen ja maan kannattelun. Ota vastaan pyhiinvaeltajan päähine ja huolettomuuden siunaus!

5. Reppu – jakamisen siunaus

Seuraavassa paikassa voit pysähtyä evästelemään. Ihminen on luotu vastavuoroiseen suhteessa olemiseen muun luomakunnan, muiden ihmisten ja Jumalan kanssa. Että kaikenlainen hyvyys saisi vapaasti virrata eteenpäin ja jaettuna vain enentyä. Muu luomakunta elää vastavuoroisessa riippuvuussuhteessa. Vain ihminen kuvittelee voivansa elää toisin. Jumalan olemus on antaa, ei ottaa. Siksi myös ihmisen syvin olemus on jakaa. Jakaa kokemuksia, tunteita, huolenpitoa, vastaanottamaansa hyvää.

Jeesus ylisti köyhää leskeä, joka jakoi omastaan kaiken. Mihin jakamisen iloon sinua kutsutaan?

6. Sauva – vapauden siunaus

Sauva oli muinoin pyhiinvaelluksilla puolustautumisen väline villieläimiä ja maantierosvoja vastaan. Vieläkin se on vaeltajan oiva apu tasapainon pitämiseen vaikeakulkuisessa maastossa. Sauvan avulla voi myös tutkia maastoa, rytmittää askeltamista ja keskittää mietiskelyä vaelluksen aikana.

Sauvan rukous: Isä, olen usein nojannut pettäviin tukiin, omaan voimaani ja ymmärrykseeni. Anna minulle matkasauvaksi luottamus sinun viisauteesi ja varjelukseesi. Ja sinun myötätuntoosi! Aamen.

On pimeä korpi ja kivinen tie, ja usein se käytävä liukaskin lie. Oi pianhan lapsonen langeta vois, jos käsi ei enkelin kädessä ois, jos käsi ei enkelin kädessä ois.

Virsi 971

7. Viitta – yksinkertaisuuden siunaus

Viitta oli pyhiinvaeltajan välttämätön varuste sadetta ja kylmää vastaan. Samalla se kuvaa yksinkertaisuutta. Pyhiinvaellukselle ei tarvittu isoa määrää tavaraa ja vaatetusta. Päähine, laukku, kengät, sauva ja viitta riittivät. Pyhiinvaellus opetti yksinkertaista elämäntapaa.

Voit tässä kohtaa vaellusta istahtaa levähtämään hetkeksi ennen päätepistettä. Katsele elämäsi virtausta.  Mikä siinä on turhaa lastia ja liikaa? Ylimääräistä eikä välttämätöntä? Mikä on riittävästi?

Globaali maailmantalous perustuu jatkuvan kasvun ideologiaan, joka on kuitenkin kestämättömässä ristiriidassa maapallon kantokyvyn kanssa. Vaihtoehtoisiakin talousteorioita on syntymässä (esim. Kate Raworthin donitsiteoria). Voisiko yksinkertainen elämäntapa olla yksi mahdollinen vastaus ilmastonmuutokseen?

Mitä voisi Yksinkertaisuuden siunaus olla sinulle? Ihmiskunnalle? Koko luomakunnalle?

8. Lyhty ja risti – valon siunaus

Lyhty valaisi vaeltajan taivalta pimeässä.

Missä sinä tarvitset ”lyhdyn valoa” omassa elämässäsi juuri nyt? Mikä kaipaa valoa ja lämpöä?

Lyhty ja Risti liittyvät toisiinsa. Miten? Risti on sovituksen ja rakkauden merkki. Kun katsomme ristiinnaulittua Vapahtajaa, meidän ei tarvitse enää epäillä Jumalan armoa ja rakkautta. Se oli ja on ristinmuotoinen. Voisiko tämä rakkaus olla se lyhdyn valo, jonka valossa näemme oikein. Kun katsomme huokaavaa luomakuntaa? Kun katsomme lähellä olevaa ihmistä ja itseämme? Kun katsomme Jumalaa?

Katsele siis tässä, miten Kristus katsoo sinua nöyränä ja rakastaen. Myötätunnolla. Ota tämä rakkaus vastaan!

Kuva: Jussi Holopainen

9. Vaelluksen päätös ja katselu

Olet vaelluksen päätepisteessä. Istahda hetkeksi katselemaan kulkemaasi matkaa ja seitsemää siunausta.

Mikä vaelluksen kohta ja näkökulma sinua puhutteli eniten? Mikä sen merkitys on itsellesi? Millaisen siunauksen sait mukaasi? Voit päättää vaelluksesi seuraavaan rukoukseen.

Pyhä Birgitta (13030-1373) oli sekä kirkon uudistaja että pyhiinvaeltaja (Trondheim, Compostela, Jerusalem, Rooma). Tätä taustaa vasten on syntynyt rukous, johon jokainen pyhiinvaeltaja voi liittyä omalla tavallaan.

Herra osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.

Jussi Holopainen

hengellisen ohjauksen pastori ja PyhiinvaellusTampereen koordinaattori
Tampereen ev.-lut. seurakunnat

▶️ Linkki 1/2020 sisällys