Haaveet ovat halpoja
Ja unelmat lähes ilmaisia, sanotaan. Asiat, joista elämämme aikana unelmoimme kertovat paljon arvoistamme, elämänkatsomuksestamme ja maailmankatsomuksestamme, jopa luovuudestamme. Uskaltaa unelmoida on oma taitolajinsa ja siihen itsensä altistaminen kummallisesti katoaa iän myötä. Vai jääkö tuo lapsuuden ilo aikuisen järkiminän ansaan? Tai onko kokemus osoittanut, ettei kannata uhrata aikaa moiselle hömpötykselle. Unelmat kun eivät toteudu kuitenkaan ja tiedetäänhän miten haaveille loppujen lopuksi käy.
”Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko.”
Paulo Coelho
Jeesus antoi luvan haaveilla ja toivoa. Raamattuun on kirjattu lukuisia tilanteita, joissa Kristus kysyy auttamiltaan ihmisiltä: Mitä sinä haluat minun tekevän sinulle? Vapahtaja ohjaa, ehkä hiukan turhautuneena, opetuslapsiaan pyytämään Isän nimessä, mitä ikinä he haluavat ja he ovat sen saavia. Jeesus mietti, onko meillä unelmointiuskoa sinapinsiemenenkään vertaa? Niinpä, pienin siemen ikinä, ja juuri siitä kasvaa linnuille kotipuu.
Millaisista asioista sinä unelmoit tänään?
Istuisitko hetkeksi alas ja kokoaisit omia haaveitasi. Aarrekartta tai Unelmakartta, kumpaa nimeä haluamme käyttää, voi hauskalla tavalla kuvantaa omia unelmia. Niitä kaikkein mahdottomimpiakin, kokeilepa. Tarvitset (mieluiten) A3 kokoisen paperiarkin. Kartonki olisi Aarrekartan pohjana paras. Lisäksi kasaa saataville nippu aikakausilehtiä, sanomalehtiä, mainoslehtisiä – mitä kotoa löytyy helposti, sekä sakset, liimaa ja värikyniä.
Näillä eväillä saa uusi mielenkiintoinen tulevaisuus muuttua kuviksi. Selailemalla lehtiä löydät ja leikkaat kuvia tai tekstejä unelmistasi. Kiinnitä ne paperiarkkiin. Kannattaa muistaa, että käsi tietää, millaisia kuvia lehdistä etsit. Anna käden käsittää ja koota arkille haaveesi ja unelmasi näkyviksi. Värikynillä täydennät kuvia, lisäät niihin yksityiskohtia sekä kirjoitat haluamaasi tekstiä, ellei sopivia sanoja löydy lehdistä. Mitä syntyikään? Kääntele käsissäsi kokoamaasi Aarrekarttaa, joka saattaa aluksi tuntua kovin mystiseltä, oudolta ja ehkä vieraan näköiseltä. Mitä mieli halusikaan sitä tehdessä sanoa? Mitkä ajatukset ja tarpeet ottivat työskentelyssä vallan?
Kokoamaasi Unelmakollaasia kannattaa tutkia uusin silmin seuraavina päivinä. Mitä kaikkea sieltä lopulta löytyykään. Millaisista asioista olet haaveillut niitä itse tiedostamatta? Millaisissa maisemissa sinun sisin haluaakaan liikkua, kun se saa olla vapaa arkijärjen rajoista?
”On vain kaksi tapaa elää elämää. Ensimmäinen on kuin mikään ei olisi ihmeellistä. Toinen on kuin kaikki olisi ihmeellistä.”
Albert Einstein
Yksin ja yhdessä ystävieni kanssa
Itse olen työstänyt Unelmakarttaa yksin ja yhdessä ystävieni sekä läheisteni kanssa. Se on oiva ohjelmanumero illanviettoon, raamattupiiriin sekä vaikka virkistämään itseä näinä kummallisina aikoina. On todellakin jopa elintärkeää antaa leikille ja luovuudelle mahdollisuus. Sellaiseen emme ole koskaan liian vanhoja, tai kömpelöitä. Suosittelen työstämään karttaa vaikka lasten taikka lastenlasten kanssa. He opettavat meille uskalluksen ja ilon kannattelevaa evankeliumia.
Unelmien toteutuminen ei ole salatiedettä tai kummallista mystistä oppia. Kuten Jeesus meitä edelleen opastaa, on oikein uskoa saavamme sen, josta haaveilemme ja jota rukoilemme tapahtuvaksi. Kun vielä pyydämme Jumalan siunauksen Aarrekartallemme, saamme turvallisin mielin jättää asiamme Hänen siipiensä salliviin suojiin.
Outi Niemi